SEMPRE ÉS 23!

A LES LLIBRERIES COOPERATIVES I DE PROXIMITAT
ADHESIONSMAPA DE LLIBRERIES COOP

SEMPRE ÉS 23 és una campanya impulsada per les llibreries cooperatives i oberta a adhesions d’altres actors de la cadena del llibre (llibreries de proximitat, editorials, autores, il·lustradores,…) que se sentin identificades amb els valors de la campanya i el model de llibreria que defensem.

La campanya se centra en tres idees clau:

1. Les llibreries hi som tot l’any. Sant Jordi evidencia un model cultural concentrat i centralitzat en un sol dia, que ens fa molt vulnerables, Nosaltres pensem que les llibreries treballem cada dia per oferir propostes culturals de qualitat i que volen tenir cura de tota la comunitat. En cap cas volem eliminar Sant Jordi, sino fer-nos més presents la resta de l’any.

2. Les llibreries fem xarxa. Les llibreries volem tenir cura de l’ecosistema del llibre i per aquest motiu cooperem entre nosaltres, no competim. Per posar en valor la nostra manera de treballar i desenvolupar un ecosistema cultural sostenible i arrelat al territori.

3. Les llibreries ens fem visibles com a Economia Solidària. Com a membres de la xarxa d’economia social i solidària les llibreries ens fem visibles com a part activa del sector de la cultura. Per aquest motiu defensem una forma de treballar diferent, no només per a nosaltres —pensant en el bé comú— i d’això en fem partícip la nostra comunitat.  

Amb la idea de desestacionalitzar Sant Jordi i fer xarxa entre les llibreries cooperatives i de proximitat us emplacem a adherir-vos a la campanya Sempre és 23!

TANCAT

Podrem celebrar Sant Jordi aquest any?

Aquest any no ens trobarem a les places i carrers, però no volem deixar de compartir amb vosaltres aquest dia, o més ben dit, aquests dies. Recordeu que les llibreries tenim diferents sistemes per encarregar llibres i que un cop tornem a obrir la persiana els podreu passar a recollir, per garantir que no posem a ningú en risc durant el període de confinament. Però ens agradaria assenyalar que les llibreries hi som tot l’any, i que no patiu si aquesta diada no podeu aconseguir el vostre llibre, us queden 364 dies més.  

D'on surt aquesta campanya?

Les llibreries cooperatives teníem des de fa temps ganes de trobar un espai de debat i de repensar-nos dins el sector. Les nostres dinàmiques de treball ens posen difícil tot sovint de trobar espais i hores —sobretot hores— per poder compartir preocupacions i buscar solucions conjuntes. Aquest confinament ens ha permès posar-nos a treballar conjuntament i plantejar-nos què és el que ens ajuda a mantenir-nos durant tot l’any, i hem arribat a la conclusió que no és celebrar Sant Jordi i fer festa grossa un sol dia, sinó fer que cada dia sigui una mica Sant Jordi. 

Quin és l'objectiu de la campanya?

Des del primer moment en què les llibreries cooperatives ens vam trobar vam coincidir en la necessitat de desestacionalitzar Sant Jordi. Entenem que Sant Jordi és una data molt assenyalada i no pretenem en cap cas deixar de celebrar-la, però no podem arriscar-nos que tot el sector del llibre depengui d’un sol dia. 

Per això us convidem a fer de la resta de l’any, especialment els dies 23 de cada mes, un dia especial per a donar importància als llibres i a tota la xarxa de persones que els fan possibles, tot mantenint Sant Jordi, és clar.

Per aquest motiu les llibreries cooperatives i de proximitat ens hem posat com a objectiu treballar conjuntament, sobretot en aquestes dates (és a dir, els dies 23 de cada mes) per tal de fer la nostra xarxa més forta, més visible i arrelada als nostres barris i a les nostres comunitats lectores.

I no només això, sinó que ho volem fer reivindicant que formem part de la xarxa d’economia social i solidària, que implica unes maneres de treballar de les quals participem, apliquem i expliquem no només en la praxis, sinó també, tot sovint, a les nostres comunitats. 

Què és una llibreria cooperativa de proximitat?

Les llibreries cooperatives i de proximitat creiem en una economia que situa al centre les  les persones i no el benefici; i en una economia que vol satisfer les necessitats col·lectives i que pren moltes formes, en el nostre cas, de llibreria. Som llibreries petites, sí, però arrelades al territori i amb comunitats articulades amb qui socialitzem coneixement, practiquem el suport mutu i tirem endavant els nostres projectes compromeses amb el nostre entorn, social i políticament.

Davant aquest futur incert, i davant la possibilitat que aquesta crisi es torni a resoldre com l’anterior, hem entès que només ens en sortirem juntes i solidàries. Aquest confinament ens ha permès posar fil a l’agulla a una voluntat que ve de lluny: articular-nos com a grup i engegar una proposta conjunta que ens reforci a totes i que respongui als valors de l’economia social i solidària que practiquem de manera quotidiana. 

Impulsen la iniciativa: Nou Rals, Sendak. Espai Contrabandos, La Carbonera, La Ciutat Invisible, Rocaguinarda, La impossible, La inexplicable , Pati Blau Llibres, La Capell, Pebre Negre, La Tribu, Synusia i La Raposa.