Cultura21

Cooperativa de treball associat dedicada a la gestió i dinamització cultural des d’una òptica activa. Es dedica, des de 2011, a fomentar en diferents àmbits i expressions culturals una aproximació entre el públic general i les cultures perifèriques. En aquest sentit, la seva experiència com a treballadores en els diferents sectors culturals (edició, música, esdeveniments, periodisme,…) els permet desenvolupar projectes multidisciplinaris amb resultats d’excel·lència tècnica i artística.

 

PROJECTES DESTACATS

* TIGRE DE PAPER EDICIONS: Editorial nascuda el 2011 i amb un centenar d’obres publicades de ficció i assaig. La seva tasca contribueix a desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en llengua catalana. L’editorial és el projecte puntal de la cooperativa sobre el qual han anat creixent la resta d’iniciatives.

* CATARSI MAGAZÍN: Revista que sorgeix d’un grup de persones de diferents àmbits amb la inquietud per la generació de continguts de pensament crític en català. Formats frescos, actualitzats a les tendències lectores i gràfiques i amb cura per l’edició, la il·lustració, els continguts i els textos, i tot plegat al servei d’una perspectiva materialista imprescindible per a entendre i analitzar els temps que vivim.

* FIRA LITERAL: Fira d’idees i llibres radicals de Barcelona, que se celebra des de 2015 a la primavera a la Fabra i Coats. La fira ja ha arribat a la cinquena edició amb una assistència d’unes 15.000 persones. La Literal s’ha consolidat com a un esdeveniment clau del panorama literari, intel·lectual i polític a Barcelona, als Països Catalans i a nivell internacional que atreu tant professionals com públic en general.

* EDICIONS BELLATERRA: Editorial amb més de 45 anys d’història i prop de 1.000 títols publicats. Aquesta consolidada editorial acadèmica ha jugat un paper molt important en l’expansió de les ciències socials i l’obertura de nous horitzons crítics, antropologia crítica, pensament descolonial, teoria queer, feminisme i transfeminisme, LGBTI, etc. L’octubre de 2020 Cultura21 va adquirir-ne les principals col·leccions.

 

PRÀCTICA COOPERATIVA

  • Estructura democràtica: l’assemblea és l’òrgan de govern. Està formada per 7 sòcies treballadores i 2 treballadores. Durant el 2019 vam fer un treball integratiu i humà per tal de generar cohesió, equip i solidaritat entre les membres de la cooperativa.
  • Transparència: cooperativa compromesa amb la transparència com a valor fonamental. El total de sòcies treballadores van participar en l’elaboració del pla de gestió i pressupost anual. A la seva web s’hi comparteixen les pràctiques cooperatives i, també, el Balanç Social 2019.
  • Territori i comunitat: forta vinculació amb projectes locals i persones actives d’arreu els Països Catalans. Aquesta vinculació es treballa a través de diversos espais: llibreries, ateneus cooperatius, entitats locals i biblioteques públiques.
  • Intercooperació i participació en xarxes: participació a la Xarxa d’Economia Solidària i la Federació de Cooperatives de Catalunya així com l’associació d’editors independents Llegir en Català. Intercooperació local a través de la Fira Literal i altres projectes puntuals i internacional a través de la xarxa d’editors de Literal Pro.
  • Perspectiva feminista: assemblea paritària. La difusió del pensament feminista i la perspectiva de gènere és present en la totalitat de projectes de la cooperativa. Actualment s’apliquen mesures com: aposta per la paritat en l’equip, igualtat en la formació i la promoció, comunicació i llenguatge no sexista i mesures de conciliació familiar.
  • Perspectiva ecologista: seguiment dels codis de bones pràctiques en la contractació i la gestió dels diversos projectes, i incorporació de criteris ambientals en la compra sostenible. Des dels diferents projectes de la cooperativa es transmeten missatges vinculats al suport a l’ESS i es manté una línia  de programació anual vinculada a l’ecologisme en els diferents projectes.
  • Sobirania de dades i propietat intel·lectual: participació en entorns on es comparteixen, repensen i identifiquen necessitats tecnològiques de les respectives organitzacions per tal d’impulsar processos d’innovació i experimentació tecnològica en l’àmbit cultural. Part del grup impulsor de PlataformESS, que ha mutualitzat un servidor i està desenvolupant eines comunes. Pel que fa la propietat intel·lectual, la cooperativa publica tots els seus llibres sota llicència Creative Commons.

 

Dades

Adreça: Carrer Balmes, 25-27, baixos. 08242 Manresa

Correu: info@cultura21.coop

Telèfon: 93 742 26 83

Web: www.cultura21.coop

Cooperativa de treball associat, 8 sòcies

Any de fundació: 2011