Kult

KULT és una cooperativa de treball associat dedicada a la producció editorial i al foment del pensament crític. Des de 2011 es dedica a generar, al voltant del món del llibre, una aproximació entre el públic general i les idees radicals. El projecte editorial té l’objectiu de desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en català. 

PROJECTES:

TIGRE DE PAPER EDICIONS: Editorial nascuda el 2011 i amb un centenar d’obres publicades de ficció i assaig. La seva tasca contribueix a desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en llengua catalana. L’editorial és el projecte puntal de la cooperativa sobre el qual han anat creixent la resta d’iniciatives.

EDICIONS BELLATERRA: Editorial amb més de 45 anys d’història i prop de 1.000 títols publicats. Aquesta consolidada editorial acadèmica ha jugat un paper molt important en l’expansió de les ciències socials i l’obertura de nous horitzons crítics, antropologia crítica, pensament descolonial, teoria queer, feminisme i transfeminisme, LGBTI, etc. L’octubre de 2020 Cultura21 va adquirir-ne les principals col·leccions.

CATARSI MAGAZÍN: Revista que sorgeix d’un grup de persones de diferents àmbits amb la inquietud per la generació de continguts de pensament crític en català. Formats frescos, actualitzats a les tendències lectores i gràfiques i amb cura per l’edició, la il·lustració, els continguts i els textos, i tot plegat al servei d’una perspectiva materialista imprescindible per a entendre i analitzar els temps que vivim.

FIRA LITERAL: Fira d’idees i llibres radicals de Barcelona, que se celebra des de 2015 a la primavera a la Fabra i Coats. La fira ja ha arribat a la cinquena edició amb una assistència d’unes 15.000 persones. La Literal s’ha consolidat com a un esdeveniment clau del panorama literari, intel·lectual i polític a Barcelona, als Països Catalans i a nivell internacional que atreu tant professionals com públic en general.

Pràctica cooperativa

ESTRUCTURA DEMOCRÀTICA: L’assemblea —òrgan de govern— és paritària i ha patit un canvi important de les persones que la formen. Actualment, set de les dotze treballadores som socis de la cooperativa. A més comptem amb una cinquantena de persones col·laboradores, que ajuden al desenvolupament dels diversos projectes. Des de 2019 hem comptat amb l’acompanyament de COS Salut i Tandem Social, que ens han acompanyat a desenvolupar un model organitzatiu més ordenat, clar i igualitari. En l’actualitat, en l’àmbit organitzatiu s’apliquen mesures com: aposta per la paritat en l’equip, igualtat en la formació i la promoció, comunicació i llenguatge no sexista i mesures de conciliació familiar.

TRANSPARÈNCIA: KULT està compromesa amb la transparència com a valor fonamental de la cooperativa. Les dades compartides es basen en el Balanç Social 2020. Totes les persones de la cooperativa tenim igualtat de sou, tot i que no totes comptem —per voluntat pròpia— amb la mateixa dedicació horària. El repartiment dels càrrecs de responsabilitat és igualitari. El total de socis treballadors han participat en l’elaboració i aprovació del pla de gestió i del pressupost anual. En els exercicis en què la nostra activitat ha tingut beneficis, s’han repartit en reserves, compensació de pèrdues o inversions pròpies. KULT treballa amb banca cooperativa; actualment amb Caixa d’Enginyers i la cooperativa de crèdit Coop57.

TERRITORI I COMUNITAT: Un dels puntals de KULT és la comunitat que hem anat creant al voltant dels nostres projectes i que està arrelada al territori. Tenim una forta vinculació amb projectes locals i persones actives d’arreu els Països Catalans i especialment de Catalunya, amb els quals cooperem. Aquesta vinculació la treballem a través de diversos espais: llibreries i editorials, casals i ateneus, cooperatives i entitats de l’ESS, biblioteques públiques i altres espais de cultura transformadora. Hi intercanviem avantatges per les respectives sòcies, organitzem actes conjunts i compartim coneixements. Actualment, estem treballant per reforçar aquesta xarxa i també el relat sobre la necessitat de canvi de model cultural, que tingui més en compte el territori.

INTERCOOPERACIÓ I PARTICIPACIÓ EN XARXES: Des de KULT creiem en l’enxarxament dels nostres projectes. És per això que participem en xarxes com la Xarxa d’Economia Solidària, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Formem part de Llegir en Català, associació d’editors independents i de l’espai de cooperatives culturals, CulturaCoop. La cooperativa aposta, també, per fer xarxa internacional. És per això que estem treballant en un projecte que unirà a unes 200 editorials de 20 llengües diferents i d’arreu dels 5 continents.

PERSPECTIVA FEMINISTA: Comptem amb una cinquantena de persones col·laboradores, que ajuden en el desenvolupament dels diversos projectes. En l’àmbit organitzatiu, tot i que no es disposa d’un Pla d’Igualtat, sí que s’apliquen certes mesures com: igualtat en la selecció, la contractació i la retribució; aposta per la paritat en l’equip, igualtat en la formació i la promoció, comunicació i llenguatge no sexista, mesures de conciliació familiar: flexibilitat horària per a la conciliació familiar i, si cal, acord de teletreball. La difusió de pensament feminista i la perspectiva de gènere són presents en la totalitat dels projectes de la cooperativa.

PERSPECTIVA ECOLOGISTA: La cooperativa té en compte diverses mesures de sostenibilitat socials i ambientals. Es fa un seguiment dels codis de bones pràctiques en la contractació i la gestió dels diversos projectes a través de la contractació d’en-titats de l’ESS, sempre que n’hi hagi alguna que ofereixi el servei o la infraestructura necessitada. S’incorporen criteris ambientals i de compra sostenible com: l’adquisició de material fungible sostenible; el lloguer de materials en comptes de compra, sempre que sigui possible; accions de visibilització de l’ESS vinculada als diversos projectes; marxandatge promocional ecològic i amb tintes reciclables; realització de la difusió principalment en mitjans digitals; impressió de llibres i materials diversos amb paper certificat FSC; utilització de vaixella reutilitzable en els actes que programem, etc.

SOBIRANIA DE DADES I PROPIETAT INTEL·LECTUAL: Des de la cooperativa KULT defensem la sobirania tecnològica, entesa com la independència del software propietari i l’allibera-ment dels canals de coneixement monopolístics. Per aquest motiu formem part del grup impulsor de PlataformESS, juntament amb Bitlab, XES, FSMET, LaFede.cat i SMAC, on compartim, repensem i identifiquem necessitats tecnològiques de les nostres organitzacions per tal d’impulsar processos d’innovació i experimentació tecnològica en l’àmbit cultural. El desenvolupament es basa en l’ús d’estàndards oberts i de programari lliure així com en una gestió ètica i segura de dades. Hem mutualitzat una plataforma, a banda de compartir recursos, projectes, coneixement i reptes de manera conjunta.

Dades

C. Balmes 25-27 baixos esquerra 08242 Manresa

Correu: info@kult.coop

Telèfon: 937422683

Web: www.kult.coop

Cooperativa de treball associat, 7 sòcies treballadores, 11 treballadores

Any de fundació: 2011